NTP internet tijdservers op linocomm.net

Op mijn horloge kun je de klok gelijk zetten.
Johan Anthierens (1937-2000)

English

Waar gaat dit allemaal over?

Tijd is een van de belangrijkste zaken in de moderne maatschappij. Zonder het bijhouden van de tijd zou het moeilijk zijn besprekingen te beleggen, de bus of trein te nemen of op tijd te komen bij een huwelijksceremonie. Niet alleen mensen vertrouwen op tijd. Elke computer heeft een interne klok die gebruikt wordt om je emails en documenten van een tijd te voorzien, backups op gezette tijden uit te voeren en je te waarschuwen voor een aankomende afspraak. Daarom zouden ook computers de werkelijke tijd binnen een bepaalde nauwkeurigheid moeten kennen. Om computers met bekende goede tijdbronnen over het internet te synchroniseren is het NTP protocol gedefinieerd dat de mogelijkheid biedt om de huidige tijd op te vragen van internet tijd servers.

De servers ntp1.linocomm.net tot en met ntp9.linocomm.net zijn zulke publieke tijdservers, in bedrijf gehouden door het internet servicebedrijf Linoplan. de servers bieden NTP diensten aan aan NTP en SNTP clienten over het internet. Alle tijdservers zijn minimaal stratum 2 servers, wat betekent dat de servers direct verbonden zijn met andere tijdservers die hun tijd krijgen van een aantal officiele referentieklokken (atoomklok, radioklok, GPS of wat dan ook) in verschillende geografische regios. Tijdserver ntp4.linocomm.net is een Stratum 1 server met een eigen referentieklok die geplaatst is in Nederland. Tijdsynchronisatie met een aantal servers in verschillende geografische regios geeft reduntantie wanneer netwerkproblemen ontstaan. In de praktijk betekent dit dat de tijd die deze tijdservers doorgeven accuraat is met een marge van enkele milliseconden. Dit is goed genoeg voor de meeste prive en commerciele toepassingen.

Server ntp1.linocomm.net is geplaatst in een datacentrum in Almaty in Kazachstan, wat het de ideale tijdserver maakt voor computers in Centraal Azië, maar clienten van over de gehele wereld mogen met deze server verbinding maken. Het enige nadeel is dat veraf gelegen clienten een fout zouden kunnen constateren in het ontvangen tijdsignaal die een paar milliseconden groter is vergeleken met de tijd van tijdservers dichter bij hun locatie. Tijdserver ntp5.linocomm.net staat in Las Vegas in de Verenigde Staten en bedient primair Noord Amerika. Alle andere servers bevinden zich in West Europa en zijn voornamelijk bedoeld voor Europa en het Midden Oosten. Tijdserver ntp4 is de nauwkeurigste van het netwerk omdat die voorzien is van zijn eigen tijdbasis met een GPS+PPS ontvanger.

Hoe maak ik verbinding met jullie tijdservers?

Je kunt één of meer van de servernamen toevoegen in je ntpd of chronyd configuratiebestand. Bij nieuwere versies van ntpd en chronyd is het mogelijk het pool commando te gebruiken waarmee een pool van servers aan de configuratie kan worden toegevoegd. Bij het pool commando gebruik je ntppool.linocomm.net als de domein naam.

Hoe goed zijn jullie tijdservers eigenlijk?

De lijst van synchronisatie servers wordt elke vijf minuten ververst. De waarden in de kolommen delay, offset en jitter zijn in milliseconden. De delay is een meting van de netwerkvertraging wanneer de tijd van een tijdserver op afstand wordt opgevraagd. De offset is het huidige verschil tussen de interne klok van ntp1.linocomm.net en de klok op afstand. Tenslotte geeft jitter de variatie aan in het tijdsverschil tussen opeenvolgende synchronisatieverzoeken.

Actuele performance voor ntp1.linocomm.net (Almaty, KZ)

NTP1 afwijking
Sat May 14 19:07:51 UTC 2022
506 Cannot talk to daemon

Actuele performance voor ntp2.linocomm.net (Roubaix, FR)

NTP2 afwijking
Sat May 14 19:07:58 UTC 2022
506 Cannot talk to daemon

Actuele perfomance voor ntp3.linocomm.net (Falkenstein, DE)

NTP3 afwijking
Sat May 14 19:08:05 UTC 2022
506 Cannot talk to daemon

Actuele performance voor ntp4.linocomm.net (Donkerbroek, NL)

NTP4 afwijking
Sat May 14 19:08:12 UTC 2022
506 Cannot talk to daemon

Actuele performance voor ntp5.linocomm.net (Las Vegas, US NV)

NTP5 afwijking
Sat May 14 19:08:15 UTC 2022
506 Cannot talk to daemon

Actuele perfomance voor ntp6.linocomm.net (Falkenstein, DE)

NTP6 afwijking
Sat May 14 19:08:16 UTC 2022
506 Cannot talk to daemon

Actuele performance voor ntp7.linocomm.net (Lelystad, NL)

NTP7 afwijking
Sat Jul 31 21:31:28 UTC 2021

Actuele perfomance voor ntp8.linocomm.net (Falkenstein, DE)

NTP8 afwijking
Sat May 14 19:08:23 UTC 2022
506 Cannot talk to daemon

Actuele performance voor ntp9.linocomm.net (Roubaix, FR)

NTP9 afwijking
Sat May 14 19:08:30 UTC 2022
506 Cannot talk to daemon

Ik wil rechtstreeks contact met jullie hebben

Dat is mogelijk. Zend een email aan en ik zal zien hoe ik je kan helpen. Zend mij alsjeblieft geen verzoeken voor het helpen met het configureren van NTP op een bepaald computersysteem. Ik heb niet veel kennis van computersystemen, behalve van de systemen die ik zelf bezit, dus ik zal waarschijnlijk niet de juiste persoon zijn om je te helpen.

Lammert Bies
Tijdbewaarder van ntp.linocomm.net

Statusgeschiedenis

2020-01-01
Op dit moment worden negen NTP servers beheerd op drie verschillende continuenten. Acht daarvan zijn stratum 2 servers en één is een stratum 1 server, gesynchroniseerd met een GPS ontvanger. Vanaf dit jaar zijn de servers niet langer onderdeel van het NTP pool project. De reden is dat het project niet langer goed wordt beheerd. Een lange geschiedenis met verzoeken tot een beter monitorsysteem is grotendeels genegeerd door de beheerder, wat er voor zorgde dat goede servers uit de pool werden geschopt en het voor nieuwe servers moeilijk is om aangemeld te worden.
2016-07-30
De server in Kazachstan bleek een ramp wat betreft betrouwbaarheid en is verlaten. Op dit moment wordt de tijd voor ntp.2linocomm.net verzorgd door een server in Parijs. De server in Phoenix Arizona wordt ook niet meer gebruikt vanwege de prijs/performance ratio. ntp1.linocomm.net wordt nu verzorgd vanuit Rotterdam. Door deze wijzigingen bevinden alle NTP servers zich op dit moment in West Europa en verzorgen daarmee vooral Europa van tijd. Aan de positieve kant kan gezegd worden dat alle servers nu zowel over IPv4 als over IPv6 werken, al is de IPv6 verbinding met ntp4.linocomm.net niet betrouwbaar vanwege de toegepaste netwerk configuratie.
2015-04-11
Een server in Almaty Kazachstan is ingericht om als ntp2.linocomm.net Centraal Azie te bedienen.
2015-04-10
Tijdserver ntp2.linocomm.net is al enige tijd niet in gebruik. De server zal binnenkort echter weer live gaan. Naar een geografisch optimale lokatie wordt nog gezocht, maar voor optimale spreiding zal die waarschijnlijk in Azie liggen.
2012-03-22
Tijdserver ntp1.linocomm.net is verplaatst naar een nieuwe server in Phoenix, Arizona.
2012-03-19
Tijdserver ntp2.linocomm.net is verplaatst naar een nieuwe server in Frankrijk.
2011-06-07
Tijdserver ntp2.linocomm.net is tijdelijk buiten gebruik gesteld vanwerge slechte timing performance.
2010-08-29
Tijdserver ntp3.linocomm.net kan nu zowel over IPv4 als over IPv6 worden benaderd. Tijdserver ntp4.linocomm.net can functioneren als een IPv6 client, maar nog niet als een IPv6 server vanwege beperkingen in de IPv6 poort forwarding mogelijkheden van de gebruikte router. Dat probleem moet binnen enkele maanden opgelost kunnen zijn.
2010-05-01
Tijdserver ntp2.linocomm.net is verplaatst naar een server in Amsterdam. De tijdstabiliteit van deze server is acceptabel maar niet perfect, vanwege de specifieke configuratie. Tijdserver ntp3.linocomm.net is verplaatst naar een nieuwe server in Groningen. De server levert tijd aan de NTP pool op de hoogst mogelijke bandbreedte instelling.
2010-04-01
Tijdserver ntp1.linocomm.net is verplaatst naar een nieuwe server in Arizona. De server in Panama was niet altijd beschikbaar en er waren geen goede stratum 1 en 2 servers in de omgeving om mee te synchroniseren.
2010-03-01
Tijdserver ntp2.linocomm.net is tijdelijk off-line. De server waarop het proces liep heeft continu problemen met netwerk instabiliteit. De tijdserver zal in de komende weken worden verplaatst naar een nieuwe server.
2010-01-11
Tijdserver ntp4.linocomm.net is opgewaardeerd tot een stratum 1 server. De tijdbasis is een Garmin 18x LVC GPS met PPS uitgang. Het gehele proces van de ombouw is hier beschreven.
2009-10-15
Tijdserver ntp2.linocomm.net is verplaatst naar een server in Frankrijk om het bereik van het tijdserver netwerk te vergroten.
2008-11-11
Tijdserver ntp2.linocomm.net is verplaatst van onze testserver in Florida naar een productieserver in Virginia. Dit zou minder onderbrekingen in service moeten geven. Tijdserver ntp4.linocomm.net is openbaar gemaakt nadat zowel de server als het netwerk uitstekende stabiliteit hebben getoond in de afgelopen zes maanden.
2008-01-30
Tijdserver ntp3.linocomm.net is toegevoegd aan de groep. Dit is de krachtigste van de drie met een dual core processor en een internet verbinding van 100 mbit/sec.
2008-01-19
Door een standaard krappe instelling van de hoeveelheid te locken geheugen is het ntpd tijdserver proces op ntp1.linocomm.net gestopt met een te weinig geheugen foutmelding. De geheugenlimit is verhoogd van 32k naar 8192k, waardoor deze fout in de toekomst niet meer mag optreden.
2008-01-15
Tijdserver ntp2.linocomm.net is gedurende ongeveer een uur onbereikbaar geweest. De technische onderhoudsafdeling omschreef het incident als "veroorzaakt door een klusjesman die de instructies niet opgevolgd had". De server is weer aan en alles werkt naar behoren.
2008-01-06
De tijd die zowel door deLinux gebasseerde ntp1.linocomm.net als de FreeBSD gebasseerde ntp2.linocomm.net geleverd wordt blijkt zo stabiel dat ik heb besloten beide servers te promoten naar het Stratum 2 server niveau. De onderlinge verbinding tussen beide servers blijft gehandhaaft om een redundantielaag te vormen en te zien wanneer een van de servers wegdrift.
2008-01-02
Tijdserver ntp2.linocomm.net komt tot leven. Het is op dit moment een Stratum 4 server die zijn tijd krijgt van ntp1.linocomm.net, maar wanneer hij zijn stabiliteit bewijst zal hij worden opgewaardeerd tot Stratum 3 of Stratum 2. Er zit veel potentie in deze server als een publieke Stratum 2 server omdat de computer niet zwaar belast is en tijdens zijn normale werkzaamheden weinig I/O operaties uitvoert die zouden kunnen intefereren met een goede tijdshuishouding.
2008-01-01
Deze webpagina is aangemaakt.
2007-12-30
Het subdomain ntp1.linocomm.net is aangemaakt en de server is aangemeld bij pool.ntp.org.